NATURALNE   SPOSOBY   PODNOSZENIA   ODPORNOŚCI

Img

Podaję tutaj gotowe informacje, które można zastosować w celu wzmocnienia układu immunologicznego.

Żyjemy w takich czasach ,że nasz organizm nie ma łatwo. Z każdej strony jest atakowany i to przez rzeczy, których nie potrafi jednoznacznie określić: pole elektromagnetyczne, wi-fi, toksyny zawarte w środkach czystości, kosmetykach, metale ciężkie.

Pięćdziesiąt lat temu nie było takich sytuacji a już na pewno w takiej skali jak dzisiaj. Dzień po dniu na nasz organizm działa wiele szkodliwych substancji. Po pewnym czasie organizm przechodzi w ciągły stan zapalny czyli chorobę z grupy autoagresji.

Jak bardzo trzeba nadwerężyć organizm, żeby zaczął atakować sam siebie? Zdrowie to równowaga między przyswajaniem a wydalaniem. Układ immunologiczny działa na kilku poziomach i gdy któryś z tych poziomów zawodzi zaczynają się problemy. W organizmie nic nie dzieje się bez przyczyny.

Każda infekcja koduje nasz układ odpornościowy i w organizmie powstają komórki pamięci immunologicznej czyli pewna sygnatyra- algorytm dzięki której organizm koduje jak zachować się gdy zostanie zaatakowany bakterią lub wirusem.

Organizm nasz ciągle rozpoznaje patogeny. Wyjeżdżając np. do innych krajów spotykamy się z innymi patogenami ( klątwa Faraona czy malaria ). W danym kraju należy ,, przyzwyczaić się” do bakterii i częstą reakcją w takim przypadku jest np. biegunka po posiłku.

Dzieci i osoby starsze mają niższą odporność przy czym osoby starsze mają niższą wchłanialność i kumulują dużo toksyn. Przyjmują dużo leków obciążając wątrobę. Leki wchodzą ze sobą w interakcje co sprawia ,że przyswajalność jest dużo gorsza. Żeby zneutralizować leki i hormony organizm potrzebuje dużych ilości witamin i minerałów. Osoby starsze mają ogromne deficyty składników odżywczych, brakuje też buforów w postaci witamin i minerałów do tego dochodzi nieprawidłowe oddychanie. Prowadzi to do dużego stresu i wahania poziomu ph. Mała ilość tlenu i dwutlenku węgla zmienia potencjał komórki. To są czynniki zapalne, które powodują aktywację patogenów w organizmie. Wystarczy, że będziemy odwodnieni czy nagle doświadczymy dużo stresu to będzie sygnałem dla patogenów żeby zaatakować.

Zdrowie to proces wieloetapowy, który trwa wymagając odpowiedniej diety, naturalnych suplementów ,aktywności fizycznej i odpowiedniego oddychania.

Cały układ odpornościowy obejmuje; grasicę, węzły chłonne, migdałki, wyrostek robaczkowy, śledzionę i układ limfatyczny.

Jak działa układ immunologiczny?

Wszystko zaczyna się od układu pokarmowego, który ma bardzo ścisłe powiązanie z układem odpornościowym. Cały układ pokarmowy jest wyłożony mikrokosmkami. To one wchłaniają substancje odżywcze. W jelitach znajduje się duża część układu odpornościowego. Natura nie umieściła go przez przypadek. Układ pokarmowy ma za zadanie pilnowanie co ,, dobre” a co ,, obce”. Nazywa się to systemem immunologicznym żołądkowo-jelitowym i ma za zadanie wyłapywanie substancji, które mogą organizmowi zaszkodzić. Ta część układu odpornościowego sprawdza co produkuje mikroflora jelitowa. Jeśli są czynniki obce to zwiększa liczbę przeciwciał. Układ odpornościowy chroni i usuwa. Gdy nie daje rady zaczynają się stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, nowotwory. Wszystkie choroby przewlekłe związane są ze stanami zapalnymi. Zawsze zaatakowany będzie najsłabszy organ. U wielu osób jest to tarczyca - Hashimoto, stawy – rzs, skóra – łuszczyca.

Procesy zapalne nie są pierwotną lecz wtórną manifestacją choroby. Organizm atakuje coś czego nie powinno być w organizmie. Być może są to białka, które przedostały się do krwi z powodu nieszczelności jelit, może to wirus Epsteina- Bara, który potrafi się zmieniać, modyfikować i chować. Być może są to inne czynniki zapalne, które wywołują taką reakcję np. nadmiar metali ciężkich. Układ odpornościowy atakuje drobnoustroje polimorficzne, to takie, które zmieniają kształt i potrafią ukryć się w chorych narządach. Dodatkowo w organizmie nagromadzona jest duża ilość toksyn, odpadów metabolicznych co dodatkowo obciąża jego pracę.

Kiedy matka karmi piersią przekazywane są dziecku przeciwciała odpornościowe. Przeciwciała dbają o czystość molekularną i homeostazę organizmu. Ogromny wpływ ma tutaj grasica ponieważ to ona u dzieci pełni funkcję głównego producenta komórek odpornościowych. Produkuje tak do okresu dojrzewania a później zaczyna zanikać i jej rolę pełni śledziona i szpik kostny.

PODCZAS  WIZYTY  PORUSZAM  NASTĘPUJĄCE  TEMATY

  • co to jest odporność?

  • jak ją świadomie budować?

  • jak ją wzmacniać u dzieci i dorosłych?

  • jakich produktów nie używać?

  • jakie produkty stosować?

  • w jaki sposób oddychać żeby hemoglobina oddawała więcej tlenu?

  • co doprowadza do dysbiozy jelit i jak ją wyregulować?

  • jakie produkty przyczyniają się do produkcji cytokin zapalnych?

  • jakie zioła blokują wytwarzanie genu służącego patogenom do komunikacji?

  • jak spowodować by błony śluzowe rzeczywiście unieruchamiały patogeny?

  • jaka witamina jest odpowiedzialna za komórki produkujące śluz?

  • co zapobiega zastojowi limfy i jak usprawnić układ limfatyczny?

  • za pomocą jakich suplementów naturalnych szybko pozbyć się dolegliwości bólowych?

  • jak aktywować działanie limfocytów?

  • jakie składniki odżywcze podnoszą odporność i poprawiają przyswajanie ?

  • jakie zioła stosować?

  • jakie produkty odżywcze zawierają najwięcej enzymów trawiennych?

  • jak pozbyć się metali ciężkich z organizmu?

  • naturalne antybiotyki budujące odporność

  • jakie znaczenie dla organizmu ma pocenie się, sauna?

  • jakie produkty przywracają prawidłową mikrobiotę jelitową?

  • jaką dawkę Witaminy C stosować żeby podnieść poziom limfocytów o 80% i żeby zachodziła skuteczna fagocytoza?

  • produkt, którego orac wynosi 486 tysięcy o niewiarygodnej pojemności oksydacyjnej

  • jaki poziom Witaminy D daje gwarancję odpornościową?

  • najsilniejsze stymulatory układu odpornościowego, silne przeciwutleniacze

  • substancje zatrzymujące namnażanie komórek nowotworowych

  • jaki napój zawiera cztery tysiące związków biologicznie czynnych i polifenoli?